BIY AD

22 Ekim 2009 Perşembe

Katie Douglas & Galatasaray


Kime Kısmet ve Sürpriz başlıklı postlarda yapılacak olan bir transferin varlığından bahsetmekle beraber, isim konusunda bir bilgimizin olmadığını söylemiştik. Wnba final serisinin ardından Penny Taylor'ın Türkiye'ye gidiyorum açıklaması ile her iki yakada da hareketlilik yaşansa da, ilk anda gülen taraf Fenerbahçe olmuştu bu sahadışı mücadelede. Bizim tarafta ise bir sessizlik hakimdi fakat oynanan final serisinden iki takıma da takviyeler geleceği bilinen bir durumdu, Penny Taylor'ın gelişi sonrası gözler bayan basketbol şubesine çevrilmişti. Salı günü oynanan Super Kupa karşılaşması sırasında Gs tv spikerinin verdiği transfer haberi ile de tavan yapmıştı beklentiler ve nihayet bugün öğlen Katie Douglas transferi açıklandı. İsmi uzun süredir gündemde olan bir oyuncuydu, o nedenle isim sürpriz olmadı belki ama Katie Douglas'ın bu ülke topraklarına gelecek olması başlı başına bir hadisedir benim için ve tabii bayan basketbolunu takip eden pek çok basketbolsever için.

Ligin başlamasına bir gün, Euroleague'in başlamasına da yaklaşık bir hafta kala bu transferin yapılmış olması, geç mi kalındı acaba sorusunu da beraberinde getiriyor. Fakat bu tarz yıldız oyuncuların daha erken Avrupa'da bir takıma katılması mümkün değil zira Wnba final serisinde mücadele eden isimlerden biri Katie Douglas. Son yılların en zevkli ve çekişmeli final serisinin ardından bi süre dinlenmek istemesi kadar doğal bir durum yok, o yüzden anlayışlı olmak lazım takıma bu geç katılışa. Seimone Augustus ile Taj McWilliams Franklin'in geçen sezon Cumhurbaşkanlığı Kupası maçından yalnızca 36 saat önce İstanbul'a indiklerini hatırlamakta fayda var, tam da bu noktada.

Son anda transfer edilmiş gibi bir görüntü oluşmasına rağmen, uzun zamandır gündemde olan ve tam da ihtiyacımıza yönelik bir hamle Katie Douglas transferi. Türkiye'ye geldiğinde saha dışını ve magazinsel boyutunu daha detaylıca konuşuruz, bu transferin saha içinde neler katacağına bakalım biraz. Öncelikle Penny Taylor ve Katie Douglas isimleri gündeme geldiğinde, bizim için rasyonel olan tercihin Katie Douglas olduğu aşikardı, aynı şekilde Fenerbahçe için de potaya yüklenebilen, yüksek yüzdeyle bu driveları sonlandırabilen ve savunması da oldukça iyi olan bir isime ihtiyaçları vardı, bu isimin de onlar adına Penny Taylor olması gerekiyordu. Geçen sezonu Avrupa'da CSKA forması ile tamamlayan Katie Douglas'ın , kulübün mali sorunlar nedeniyle Avrupa'dan çekilmesinin ardından başka bir takıma geçeceği konuşuluyordu uzun zamandır bayan basketbol gündeminde. Yunanlı eşinden dolayı AB pasaportuna da sahip olması ve Euroleague'de kıta dışı oyuncu statüsünde yer almıyor olması da piyasasını yükselten bir diğer etkendi, çok başarılı oyununun yanı sıra. Transferin son zamanlarına girilmiş iken, AB pasaportu olan ve oynadığı takımda fark yaratabilecek bir dünya yıldızını takıma kazandırmak tabii ki alkışı hakediyor. Piyasada alınacak ve takıma katıldığında fark yaratacak tek isimdi bence, bütçemizin sınırlarını çok aşacak olan isimleri bir kenara bırakıyorum tabii ki, aklıma gelmeyen bir isim varsa eğer yorumlarınızla düzeltiriz bu kısmı daha sonra. Benim aklıma gelen başka bir isim yok şu anda ama yine de bir açık kapı bırakalım.

Eksiğimiz olan bir bölgeye yapılmış önemli bir transfer dedik Katie için. Peki nedir bizim eksiğimiz? Son oynadığımız Super Kupa karşılaşmasında da gördüğümüz üzere üç numarada sıkıntı yaşıyoruz şu anda, Sophia Young'ı üç numaraya çekmek çözümden öte bizi daha da kaosa sürükleyecek bir tercihtir temalı maç yazısını şuradan okuyabilirsiniz. Katie Douglas ise kariyeri boyunca hem şutör guard hem de kısa forvet pozisyonlarını başarıyla oynamış, dünyada bu işi en iyi yapan on isimden biri diyebilirim gönül rahatlığıyla. Bu noktada her an güvenebileceğimiz bir elin sahada olması takımı her açıdan rahatlatacak bir olay. 2006 senesinde Connecticut takımında yakaladığı %42 üçlük isabeti ile kariyerinin en yüksek ortalamasına ulaşan Douglas, kariyerinin geride kalan kısmında %35.2 gibi gayet iyi bir üçlük isabet yüzdesi tutturmuş durumda. Aynı şekilde orta mesafe şutlarını da oldukça yüksek bir yüzdeyle sayıya çeviren Douglas'ın hücum sahasındaki performansı her an güvenebileceğimiz bir opsiyon olacak sahada.

Hücumdaki boşluğu dolduracak olmasının yanı sıra savunma sahasında da işini aynı ciddiyetle yapan bir isim Katie Douglas. 2005 ve 2007 senelerinde WNBA'in savunma takımlarına seçilmiş olması tesadüf olmasa gerek. Aradaki 2006 senesinde ise, All Star'ın en değerli oyuncusu seçilmesi de hücum performansını bir kez daha hatırlatıyor bizlere. İşin savunma kısmından devam edelim biz. Hücumdaki etkinliğini savunmada da göstermeye çalışan Douglas ikili mücadeleden kaçınmayan, top için mücadele eden bir oyuncu aynı zamanda ki bu tarz isimlerin savunmadaki etkinlikleri hücum performanslarına daha da anlam kazandırıyor şüphesiz. 2007 sezonunu en fazla top çalan oyuncular listesinde beşinci sırada yer alarak tamamlaması da bu söylediklerimizin rakamlara dönüşmüş hali diyebiliriz sanırım.

Şut ritmini bulduğunda hücumda durdurulması zor bir oyuncu Katie Douglas, maç kazandıracak performanslar göreceğiz ondan bu sezon içerisinde özellikle TBBL'de. Atmaya başladığında gerçekten savunmacısına saç baş yolduracak bir oyuncu fakat şutları girmediğinde de oyunu zorlayacak bir isim değil kesinlikle. Oyun zekası yüksek olan, arkadaşlarını da oyuna sokabilen ve gününde olmadığında şutunu zorlamayacak mental olgunluğa sahip bir oyuncudan bahsediyoruz. Wnba kariyeri boyunca yakaladığı 2.7 asist ortalaması da bunun en iyi göstergesi, Connectitut'da 2007 sezonunda 3.7 asist ortalaması ile kariyerinin en yüksek rakamlarına ulaştığını da eklemeliyim buraya.
Başarılı bir kolej kariyeri bulunan Katie Douglas, ESPN'in son 25 yılın en iyi 25 kolej oyuncusu listesine de girmeyi başarmış bir oyuncu aynı zamanda. Bu sezon Indıana Fewers takımı ile şampiyonluğa çok yaklaşsa da henüz WNBA şampiyonluğu yaşamamış bir oyuncu olduğunu da ekleyelim. Bu sezonu Fewers takımında 17.7 sayı 3.9 ribaund 2.7 asist 1.6 top çalma rakamları ile tamamladı Katie Douglas.

Işıl Alben'in yokluğunda Nilay Yiğit ile oyun kurmaya çalışmamız Türkiye'de sıkıntı yaratmayacak olsa da Avrupa'da bu noktada birtakımlar sorunlar yaşayacağımız ortada. Katie Douglas aynı zamanda bu sorunu da bertaraf etmek için kullanabileceğimiz isimlerden biri. Top getirme özelliğinin yanı sıra pasör özelliği de ortalamanın üzerinde yer alan bir oyuncu ve bunu rahatlıkla yapabilecek kalitede bir isim. Gününde olmadığında takım arkadaşlarını oyuna sokma özelliğini de yine bu pasör özelliği ile eşleştirebiliriz tabii ki, saha görüşü oldukça iyi olan bir oyuncu. Işıl tam anlamıyla aramıza döndüğünde buna gerek olmayabilir belki ama onun yokluğunda kullanabiliriz bunu rahatlıkla, hatta zaman zaman Işıl'ı dinlendirebilmek için bile. 3 numaradaki sorunu çözmesinin yanı sıra savunmadaki direnci de arttıracak olması bence bu transferin en faydalı tarafı. Hücum evet çok önemli ama savunma takımı kimliğimizi kaybetmememiz lazım, bunu sağlayacak bir isim olması çok önemli bana göre. Bu savunma direncini ligde çok yükseklere çekmeden de galibiyet alıyoruz zaten ama Euroleague'de savunma direncini yükseltmek gerekecek. İşte bu noktada Avrupa pasaportu taşıyor olması bizim için çok kritik, kıta dışı iki oyuncu tercihimizi Jia Perkins ve Sophia Young'dan yana kullanırken Katie'yi de sahada tutabileceğiz. Jia Perkins ne kadar doğru bir tercih, uzun uzun tartışabiliriz ama başarının Avrupa pasaportu olan oyuncuları sahada tutabilmekten geçtiğini gösterdi bize Rus takımları, yol belli ve artık bizde bu yolu kullanmaya başlıyoruz yavaş yavaş. Tıpkı Fenerbahçe'nin Penny Taylor tercihinde olduğu gibi. Sırf Avrupa pasaportu olması dahi şu transfere çok daha büyük anlamlar katıyor, katacaktır.

2003 senesinden beri Avrupa'da da basketbol oynayan Katie Douglas Yunan takımı Ano Liosia Basketball ile başladığı Avrupa kariyerinde S.U. Glyfada Esperides Kyklos, TEO Vilnius, Ros Casares Valencia ve CSKA Moskova takımlarının formasını giydi. Katie'nin Avrupa kariyeri üzerine daha geniş bir yazı yazacağım için şimdilik bu kısa infoyla geçiyorum bu kısmı, bilgi olarak dursun şimdilik burada.


Transfer açıklandığından bu yana geçen kısa sürede hemen hemen herkesin sorduğu soru Augustus'un boşluğunu doldurur mu ? Augustus çok farklı bir insan, çok farklı bir basketbolcu. Burada bizimle kimyası da çok uyuştu ve insanüstü performanslar izletti bize geçen sene. Dynamo Kursk maçının ikinci yarısı, Taranto maçının tamamına yakını. Uzatmadan önce son topta denediği Jordan style şutu girse Ayhan Şahenk'de kalıcı hasarlar bırakmış olacağımızı söylüyorum ben geçen yıldan beri. Şu anda kim gelirse gelsin, hepimizin kafasında Augustus ile bir kıyas olacak ister istemez. Bundan kurtulmak lazım öncelikle. İhtiyacımız olan bölgeye çok faydalı olacak, gezegende bu oyunu en iyi oynayan isimlerden biri olan Katie Douglas'ı getirdik. Seimone Augustus ile kıyaslamamak lazım, o çok çok farklıydı bizim için hep de öyle olacak.


Gelen oyuncu Katie Douglas olunca, insan durdurak bilmeden yazabiliyor. Bir zamanlar televizyondan izleyip, hayalini kurduğunuz oyuncuların sarı kırmızı parçalıyı giymesi hissiyatı paha biçilemez bir duygu. Bugün bunu bir kez daha yaşadık, zaman içinde Katie özelindeki yazılara devam edeceğiz gibi duruyor, bu transferde emeği geçenlere tekrar teşekkürler.

5 yorum:

Adsız dedi ki...

Bu kadar yazmışın süper de yan taraftaki kadroya eklememişin, önce onu yapman gerekirdi.

dejavu dedi ki...

Forma numarası belli olsun, o da olur.

Adsız dedi ki...

ne zaman qelecek bi bilginiz varmı ?

dejavu dedi ki...

14 Kasım'da geliyor.

Adsız dedi ki...

daha qelmedi ama ?