BIY AD

9 Ekim 2009 Cuma

Panküp Kayseri Şeker Spor: 69 - Tarsus Belediyesi : 68

Çankaya Üniversitesi'nin düzenlemiş olduğu turnuvanın ikinci gününün ilk maçında dünün galibi Samsun Basketbol ev sahibini uzatmaya giden karşılaşmada mağlup etmeyi başarmış. Dün izlediğim iki maçtan sonra Samsun'un galip geleceğini düşünüyordum, biraz zor olmuş ama sonunda galibiyeti almışlar. Geçen hafta Samsun'da karşı karşıya gelmiş olmaları da bu maç öncesinde iki tarafı da daha hazır hale getirmiş maça şüphesiz.

Biz günün ikinci maçı ile devam edelim zira ben tercihimi bu maçtan yana kullandım, beklediğim gibi de son saniyeye kadar galibin belli olmadığı bir maç oldu. Doğru tercih yapmışım sanırım.

Maça yerli genç oyuncularını kullanma isteği ile başlayan Erdal Yeğin ilk beşe yerleştirdiği Gamze Zeren - Aysu Keskin ve Gökçe Doğan üçlüsünün yanına Chante Black ile Roneeka Hodges ikilisini ekledi. Ayhan Avcı ise Julie McBride - Burcu Taşbaş - Tamera Young - Pringle -Esra Ural beşiini tercih ederek başladı maça.

Maça Julie Mcbride'in bir üçlüğü bir de güzel asisti ile 6-0 giriş yapan Kayseri takımına ilk dakikalarda cevap vermekte zorlandı Tarsus takımı. Fakat ilk üç dakikanın ardından toparlandılar ve geri kalan yedi dakikada yakaladıkları 21-10'luk bir seri ile çeyreği 21 - 16 önde tamamladılar. İlk çeyreğin bitimine üç dakika kala oyuna giren ve o kısa sürede 2 sayı 2 asist 1 ribaundluk bir katkı veren Kübra Siyahdemir, bana göre ilk on dakikanın en verimli oyuncusuydu.

İkinci çeyreğin başından itibaren 2-3 alan savunmasına dönen Ayhan Avcı, Tarsus takımını durdurmayı başardı. Boyalı bölgeye 91 doğumlu Esra'yı koyup, oldukça hareketli ve gayretli bir zone yaptılar. Bu zona karşısında oldukça zorlanan Tarsus takımı topu potaya atamadan döndüğü hücumların ardından, 4 tane müsait şut bulmasına rağmen bunlardan sayı çıkartamayınca dokuz sayıya kadar çıkan farkı iki sayıya kadar indirmeyi başardı Kayseri temsilcisi, 28-26. Tarsus molasının ardından topu kendi pota altından oyuna sokan Tarsus takımına önde gelen baskıyla kazanılan topta, gösterilen mücadele ayakta alkışlanacak türdendi cidden. Buna iyi çalıştıkları belli oluyordu. Bu iyi mücadeleye rağmen soyunma odasına 34-30 geride giren taraf ise Kayseri temsilcisi oldu.

Nihan Anaz ve Terry'in dahil olduğu bir beşle ikinci yarıya başlayan Panküp Kayseri Şekerspor takımı alan savunmasına devam ederken hücumda McBride'in elinden bulduğu sayılarla oyuna ortak oldu yeniden. İlk dört dakikada iki üçlük yollayıp iki de şık asist yaptı McBride, onu unutan Tarsus savunmasını cezalandırarak. Samsun'da geçirdiği sezonun ardından hareketli bir transfer dönemi geçirdiğini yazmıştım Bride'in, sahada ise bıraktığı yerden devam ediyor. Bu tarz takımların bir numaralı ilacı kesinlikle. Bütün maç boyunca 2-3 alan savunmasını çözmekte zorlanan Tarsus takımı, bu sıkıntıyı üçüncü çeyrektede de çözemeyince son saniyelerde kaptırdıkları top sonrası yedikleri basketle, final periyoduna 53 - 52 geride girdiler.

Alan savunmasını çözememeleri bir yana kendi pota altlarından çıkardıkları toplarda da sıkıntılar yaşandı Tarsus takımında, önde gelen Kayseri baskısı sonrasında her defasında sudan çıkmış balığa dönmüş olmaları da şaşırtıcı tabii. Bu bağlamda, çeyrek sonunda gelen o turnover arkası yenen sayı da gayet doğal.

Son çeyrekte Güney tarafında top kayıplarının devam etmesi ile birlikte çeyreğin hemen başında bulduğu hızlı hücum sayıları ile 60-52 öne fırladı Kayseri takımı, bu maçta Kayseri adına oluşan en yüksek fark bu yanılmıyorsam eğer. Tarsus koçu Erdal Yeğin de sinirlenerek oturmuştu bu dakikada yerine, mola da almayarak. Oyuna giren Kübra önce sağ dipten güzel bir üçlük yolladı, bu maçta beşinci üçlük denemesinde ilk isabetiydi bu ama kesinlikle en önemlisiydi. Hemen arkasından boş dönülen Kayseri hücumunun ardından bir güzel asist ile Kress'i gördü üç sayı çizgisinin gerisinde, Kress de geçen yıldan alışık olduğumuz şekilde isabeti buldu oradan. Bu kez krize giren Kayseri takımı idi ve bu fırsatı iyi değerlendiren Kübra iyi savunmanın ardından bu kez penetre ile basket faulu almayı başardı ve skoru 60-60'a getirdi bu üç dakikalık sekansta. Molanın ardından Tarsus'un da zone'a dönmesi ile birlikte maç iyice dengeye geldi. Kapılan top sonrası hızlı hücumda turnikeyi bırakan Kübra bu periyottaki 7. sayısını atarken, totalde 11 sayıya ulaştı. Bir sonraki hücumda da hücum ribaundunu alıp, Oya'ya asisti yapan isim yine Kübra idi. Son bir dakikaya 68-65 önde giren Tarsus takımı, savunma hatalarını üstüste yapınca skor bir anda 69-68 Kayseri lehine geldi. Son 15 saniyede topu üç kere potaya atma şansı bulmalarına rağmen, iki kere Kress ile bir kere de Oya ile, sayıyı bulamayan Tarsus takımı maçtan 69- 68 mağlup ayrıldı. Kress'in ikinci denemesinde topun tüm çemberi turlayarak çıkması da büyük şanssızlıktı tabii onlar adına.

Dün Kübra özelinden devam etmiştim yazının sonunda, bugün de ona ayrı bir parantez açmak istiyorum. Maç başlamadan, ısınma esnasında üç sayı çizgisinin gerisinden 9/9 attı Kübra, devre arasında da 7/7. Üçüncü çeyreğin sonunda ise 0/4 idi bu rakam. Bir yerlerde sıkıntı olduğu aşikar, şu rakamlardan yürüyecek olursak eğer. Dün yanlış tercihler yaptığından bahsetmiştim, bugün şut kullanmaktan ziyade potaya yönelmeyi tercih etti Kübra ve her drive'ında da başarılı oldu. Koçunun da bunu özellikle istediğini gözlemledim kenardan. Şutuna çok güvendiği kesin ama hareketlenmesi de bir o kadar iyi, her defasında mağlup etti karşısındaki farklı savunmacıları. Ribaundlara ve oyunu okuma yönüne değinmiştim zaten daha önce, bu mental olgunluğu gösterebilirse eğer bu sene Tarsus^'da farklı bir Kübra portresi çizilecektir kesinlikle önümüzdeki kısa dönemde. Söz uçar yazı kalır derler, yazalım buraya, daha sonra döner bakarız Kübra ile alakalı neler yazmışız diyerek.

1 yorum:

Adsız dedi ki...

güzel yazi olmus kardeşim samsundan ahmet...