BIY AD

11 Ekim 2009 Pazar

Yeni Sezon Öncesi Hücum Stratejileri


Cem Akdağ benim çok sevdiğim ve takdir ettiğim bir antrenör. Bayan basketbolunun önünde çok engeller var, daha ileriye gitmesi için biz antrenörler olarak birbirimize değer vermeliyiz. O da hızlı oynatmayı seviyordu, seyirciler de bunu istiyor. Kurallar her geçen gün bu konuda değişiyor hücum süresi 30 saniyeden 24 e indi, yarı sahayı geçme süresi yine 10'dan 8'e indi. Bana görede bu hızlı hücum ribaund ile başlar. Yelena ve Ivana net olarak ribaundu alıp ilk pası çabuk verebilen oyuncular. Sophia'yı zaten söylemeye gerek yok hepimiz biliyoruz. Hızlı içeri penetreler için Jia Perkins tercihimiz oldu. Nilay ve Esra ‘ da çok hızlı oynayan, çalışkan, hırslı oyuncular. Savunmada agresif bir oyun tarzımız olacak. Tabi böyle göze hoş gelen bir oyun yapısını oturtabilmemiz için zamana ihtiyacımız var.

Demişti Zafer Kalaycıoğlu gsbasket.org'a verdiği röportajda, yeni sezondaki oyun stilimizin nasıl olacağı şeklindeki soruya cevaben.

Temmuz ayında yazdığım Nilay Yiğit Gelirken başlıklı yazının sonunda oyun stilimizin nasıl olması gerektiğinde fikir yürütmüştüm kendimce. Ribaundu alıp karşı sahaya hızlı geçebilecek Işıl Alben ve Nilay Yiğit ikilisine sahip olmamız bu tarz bir basketbol oynamamızı daha kolaylaştıracaktır şüphesiz. Nilay Yiğit'in hızlanan oyun temposunda daha sağlıklı kararlar verebildiğini, oyun sete yerleştikçe hata yapma oranının arttığını da biliyoruz geçmiş dönem lig performansından.
Sete yerleşilen hücumlarda topu elinde tutup, hücumun sonuna doğru yaptığı kontrolsüz penetreleri ile top kayıpları meşhurdur Nilay'ın. Hızlı hücumda ise daha doğru kararlar verdiğini ve o ' olmayan ' şutunu daha iyi kullanabildiği de ortada. Işıl'ın ise hızlı oyun temposuna da alışık bir isim olduğunu geçmiş dönemde test etme şansımız oldu zaman zaman, ondan yana problem yok.

Ribaundu alıp rakip sahaya hızlı geçiş yaptıktan sonra hızlı hücuma her zaman için çok iyi katkılar veren ve rakip yarı sahaya en hızlı geçen oyunculardan biri olan Sophia Young ile şu ana kadar olan hazırlık döneminin şüphesiz en dikkat çekici performansını gösteren Bahar Çağlar'ın varlığı çok önemli bu tarz bir hücum için.
Zira bu iki isim de üç numara çabukluğuna sahip oyuncular. Doğru pası aldıklarında da yüksek bir yüzdeyle bitireceklerini söylemek yanlış olmaz sanırım. Sophia için zaten hiçbir şüphe yok da Bahar Çağlar da bunu yapabilecek bir oyuncu olduğunu bulduğu fırsatlarda gösterdi bana, kendi adıma konuşmam gerekirse.

Tabii bu hızlı hücum anlayışı için topu kendi pota altınızdan oyuna sokmamanız gerekiyor çünkü hızlı hücumu sekteye uğratan en büyük engel yenilen sayılardır her zaman. Ve tabii topu sürekli olarak pota altından oyuna sokmanın vereceği bir moralsizlik de işin cabası. İyi savunma yaparak kazanılan bir ribaund lazım yani bize işin başlangıç kısmında. Ribaund kısmında ise Ivana Vecerova, Yelena Leuchanka gibi ribaundu alıp hızlı pası çabuk veren oyuncuların seçiminden bahsetti Zafer Kalaycıoğlu. En az uzun oyuncular kadar kısaların da özellikle havuza düşen toplarda ribaund konsantrasyonunda olması da ayrı bir zorunluluk bu oyun şekli için, tıpkı Işıl Alben'den aldığımız düzenli ribaund katkısı gibi.

Bunun haricinde potaya hızlı yönelebilmeniz, penetre edebilmeniz günümüz basketbolunda en büyük avantaj. Hem bayan basketbolunda hem de erkek basketbolunda. Bire birde yenildiğiniz sürece hiçbir şansınız yok, penetre için ise Jia Perkins alternatifi dahil edildi kadroya. Çok yüksek yüzdeyle bu pozisyonları bitirebilen bir oyuncu değil Jia ama yine de tamamlayıcı bir unsur olacaktır bu sistem içerisinde, genel anlamda.

İyi savunma, ribaund, hızlı ilk pas ve rakip yarı sahada kullanacağımız ayak çabukluğuna sahip oyuncular/ hızlı tempoda takımı iyi oynatmayı başaran yerli guard rotasyonumuz.

Bu seneki hücum performansının özeti bu şekilde olacak gibi Galatasaray özelinde
.

Hiç yorum yok: