BIY AD

4 Ekim 2009 Pazar

Resmi Site Sorunsalı


Geçen seçim döneminde göreve gelen Adnan Polat yönetiminin ilk yaptığı işlerden biri artık işgörmez durumda olan resmi siteyi yenilemek olmuştu. Hepimizin nete girdiğinde baktığı düzenli forumlar, sayfalar vardır ama eski haliyle galatasaray.org transfer haberlerini doğrulamak hariç girdiğimiz bir site değildi genel itibariyle. Günümüz teknoloji dünyasının spora hızlı enjekte olduğu dönemde kabul edilebilir bir durum değildi bu şüphesiz Galatasaray gibi marka için. Beklediğimiz gibi de oldu, Adnan Polat göreve gelir gelmez siteyi yenileme kararı alındı. İlk önce Manchester United'ın site dizaynı ile eşlenik olarak epeyce fikir ayrılığına sahip olunsa da o eski düzenden kurtulmak önemliydi. Bu yönde adım atabilmek de şüphesiz. Zaman içinde çok daha iyi oldu galatasaray.org, daha da iyi olacaktır bu editöryal ekip ile. Ona da şüphem yok. Bu geçtiğimiz yeni dönemde bunu fazlasıyla gösterdiler bize.

Fotoğrafını koyduğum Lincoln haberi bu eski sitenin kariyer günlerinden biridir sanırım. Bir de şimdi yapılan işleri, haberleri ve transfer günü yaşananları düşününce herşey apaçık ortada. Zorunlu olmadıkça girmediğimiz bir siteden Milan Baros'un transferinde 594bin, Elano Blumer transferinde 628binleri gören bir siteye evrildi galatasaray.org.

Bu kadar güzel sözden sonra fakat diyerek devam edelim. Salt futbol kulübü olmadığımız için pek çok dalda, pek çok lisanslı oyuncu mevcut Galatasaray bünyesinde. Pek çok takım sporuna da katılıyoruz, şartlar elverdiği ölçüde. Bu durumda resmi sitede bütün bu şubelerden haberler bekliyoruz, birinci ağızdan. Fakat resmi site yoğunluğunu futbola verdiği için, her gün girilen futbol/futbolcu/şube sorumlularının açıklamalarından arta kalan yerlerde basketbol, voleybol okumak zorunda kalıyoruz. Beni ilgilendiren kısmı da basketbol tabii bu durumun, voleybolda bu kadar yoğun bir ilgiden bahsetmek de zor zaten. Ama basketbolda işler biraz daha farklı zira hem erkek takımı için hem bayan takımı için, bu işe gönül koyan sayıları çok çok fazla olmasa da önemli bir kitle var. Ve bu kitleye Keita - Gökhan Zan açıklamaları arasında, lütfederek basketbol ile alakalı bir haber girilme durumu mevcut, en azından kendi adıma bu duyguyu sık sık hissettiğimi söyleyebilirim.

Hazırlık döneminde önce Fransa'da, daha sonra Macaristan'da turnuvalara katıldı Sarayın Sultanları. Oradan günlük bilgileri alabilmek, maçtan iki fotoğraf görebilmek ve maçın istatistiklerini görmek ister ortalama bir basketbolsever. Biz sadece istatistiklerle yetiniyoruz, onu gördüğümüzde çok mutlu olarak üstelik. Erkek takımının hazırlık döneminde Bursa'da Oyak Renault ile bir hazırlık maçı oynandı ve bu maçın sitedeki yansıması
şu şekilde oldu. Bursa'ye giden teknik ekipten, maçın istatistiklerini alabilmek, maçtan fotoğraf geçebilmek zor olmasa gerek günümüzde. Bunun zor olmadığını ve istenildiğinde gayet iyi yapılabildiğini, futbol maçlarının 90. dakikası olmadan girilen maç fotoğrafları ile gördük, görüyoruz. Burada anahtar sözcük: yapmayı istemek.

Avrupa grubundaki rakiplerimize baktığımızda
UMMC Ekaterinburg, Ros Casares, TTT Riga, Teo Vilnius ve Cras Basket Taranto'nun her birinin, ayrı ayrı resmi siteleri olduğunu görüyoruz. Bu yazıya gelebilecek en önemli eleştiriyi yazarak engellemiş olayım. Bu takımların Spor Kulübü kimliğinin olup olmaması önemli tabii ki, bizim için ayırım burada başlıyor. Bunu da kabul ediyorum ama basketbola ayrılan, galatasaray.org altında bir resmi sitenin olmamasını anlamak zor. Sırf bizim gruba bakarak konuşmuyorum, bizim grubun sadece genel durumun bir fotoğrafı. Hemen hemen her kulübün bir resmi sitesi var, güncel haberlerin girildiği, kadroların, maç programının yer aldığı. Talep edilen şey de atla deve değil nihayetinde, maç bilgileri, takım kadroları, mümkünse haftalık periyodik açıklamalar, maç günü önemli bilgiler, fotoğraflar falan. Futbol takımında olduğu gibi günlük idman raporu beklentisi yok yani kimsede.

Geçen sezon Cafe Crown sponsorluğunda erkek takımı için ayrı bir site hazırlığı vardı, editöryalı şu anki resmi siteyi yürüten ekibe ait olmak üzere basketbola ayrılacak olan resmi bir site. Fakat daha sonra krizden olsa gerek, bu proje durduruldu, bir daha da ses çıkmadı. Ben bayan takımı için yazıyorum bunu ama erkek takımına da şart olduğu aşikar, ikisinin beraber yürütüleceği ortak bir ''basketbol'' çatısı ise en güzeli olur.

Galatasaray'da yok peki ülkemizde diğer takımlarda var mı derseniz?
Samsun Basketbol harici herhangi bir girişim yok bu konuda, sık sık güncellenmeye çalışılan, emek verilen bir site Samsun'un sitesi. Samsun'la alakalı bir haberi takip etmek için yerel gazetelerle birlikte baktığım tek yerdir, öyle de olması gerek zaten. Bunun haricinde bir de yeni adıyla Panküp Kayseri Şeker Spor'un bir sitesi var, çok güncellenmese de onu da sayabiliriz.

Daha önceleri bu tarz bir siteyi yapmak ve basketbol branşını ayırmak isteğe göre değişkenlik gösterebilirdi fakat geldiğimiz noktada artık bu bir zorunluluk Galatasaray için. Pazarlama ve imaj konusunda pek çok önemli atılım yapan ve taraftarın da buna verdiği olumlu cevapları iyi yakalayan Adnan Polat yönetiminin bu işi de yapacağına inanıyorum ben önümüzdeki dönemde. Zaten bu yönetim de yapamazsa bu resmi site işini, uzun süre daha bekleriz sanırım bu hayalimizin gerçekleşmesi için.

3 yorum:

Oylum Tanış dedi ki...

Yazının amacı gayet güzel, içeriği de öyle. İsteklerin de hepimizin isteği bir yerde. Yani, "yapmak istemek" mevzusu. Ama ben ayrı bir site portalı olmasından yana değilim. Site tek kanaldan yönetilebilir ve bu tüm branşları da pek ala kapsayabilir. Teknik altyapı sağlanırsa hiçbir problem kalmaz. Bir de buna dil seçeneği sağlanır güncellemeler zamanında yapılır ve branşlara gereken ilgi gösterilirse çok güzel olur. Ayrı bir site o yüzden pek hoş durmaz ama seçeneklerden biridir tabii. Ama dediğim gibi tek bir site üzerinden tüm branşlara yeterinde yer verilebilir. İstenildiğinde her şey olur. Benim de temennim, bu güzel işleyen sitenin ve görünümü de şık olan sitenin üstüne konulrak daha iyi işler ortaya çıkması. Çıkacağına da inancım sonsuz.)

Adsız dedi ki...

Ben de tek bir site üzerinden bütün branşların yönetilmesini doğru buluyorum.. Futbol'un biraz öne çıkması normal ama bizim sitede bu biraz daha fazla fakat bunu Türkiye'de amatör sporlara genel bakış olarak görebiliriz.. Arz talep meselesi bi yerde..

dejavu dedi ki...

Tek site - iki site olayı işin teknik boyutu, o konularda da pek bilgi sahibi değilim ama istenirse şayet bu olayın en güzel şekilde yapılabileceğini biliyorum. Galatasaray. com'un gstv için ayrılması gibi bir şeyden bahsediyorum ben, istenirse anasayfadan geçiş olsun ama olsun. :)