BIY AD

27 Ekim 2009 Salı

TBBL'de 1. Haftanın Ardından


Çankaya Üniversitesi ile Fenerbahçe arasında oynanan sezonun açılış karşılaşmasını şurada yazmıştım. Aynı şekilde Galatasaray - Botaş ve Samsun Basket - Tarsus Belediye karşılaşmalarının da maç yazılarını yazmıştım haftasonunda. Şimdi haftanın diğer maçlarına bakalım:

Mersin Büyükşehir Belediye: 78 - Kocaeli BŞB Kağıtspor: 58

Sezonu Cumhurbaşkanlığı Kupası ile açan Mersin temsilcisi sezonun ilk maçında içeride Kocaeli takımını farklı mağlup etmeyi başardı. Haftaiçi oynadıkları karşılaşmanın ardından fikstürün avatajıydı aslında bu maç onlar için, lige yeni çıkan ve nispeten zayıf bir takım Kocaeli. Baştan sona üstün götürdüğü karşılaşmayı yirmi sayı farkla kazanan Mersin takımında kadroda yer alan 12 oyuncunun da (2 dakika oynayan Selin Ekiz'i saymazsak eğer ki ufak bir sakatlık geçirmiş sanırım) en az 13 dakika sahada kalması onların oyun karakteristiklerini sahaya yansıttıklarının en önemli göstergesi. Ribaundlarda 42-40 Kocaeli takımının üstünlüğü olmasına rağmen topu paylaşma noktasında Mersin takımının yaptığı 19 asiste karşılık konuk takımın yalnızca 8 asisti var. Bu 8 asiste karşılık yapılan toplam 28 top kaybı ile de Mersin'den galibiyet çıkarmanız mümkün gözükmüyor zaten. Ankara'da ön alanda baskıyı çok denememişti Ceyhun Yıldızoğlu, bunu anında cezalandırabilecek oyuncuların varlığını da düşünerek sanırım, ama Kocaeli takımının yaptığı 28 top kaybını bildiğimiz Mersin ön alan baskısının yapıldığına bir işaret olarak alabiliriz sanırım. Selin Ekiz hariç 11 oyuncusunun elinden de skor üreten Mersin takımının en skorer oyuncusu 11 sayı ile Barbara Turner oldu. 2/7 saha içi isabeti ile maçı 4 sayıda tamamlayan Korel Engin ve 2/8 sahaiçi isabeti ile maçı 6 sayı ile kapatan Şaziye Karslı da maçın düşük performans gösteren isimleri oldu Mersin temsilcisinde.

Kocaeli takımı ise tamamen yerli oyunculardan oluşan bir kadro ile mücadele edecek bu sezon. Onlar için hedef maçlardan biri değildi bu maç dolayısıyla onları değerlendirebilmek için en azından iki hafta daha beklememiz gerekecek sanırım
.

Ceyhan Belediyesi: 105 - İstanbul Üniversitesi: 99

Şüphesiz haftanın en heyecanlı maçıydı Ceyhan maçı. İki tarafa da gitti geldi maç, süre yetmedi galibi belirlemeye maç uzatmalara gitti. Ve geriden gelmenin verdiği avantajı iyi kullanan ev sahibi takım karşılaşmayı 105- 99 kazanmayı başardı.

İlk çeyrek skoru 23 - 21 ev sahibi takımı lehine oluşurken iki takım da haddinden fazla top kullanmıştı aslında. Ve durmaya da pek niyetleri yok gibi gözüküyordu. Maçın başından bu yana skoru üstün götüren taraf Ceyhan takımı olmuştu, kovalayan ise İstanbul temsilcisi. İkinci çeyreğin başlaması ile birlikte roller değişti ve Üniversite öne fırladı. Bu çeyrekte ürettikleri 32 sayı dikkat çekici tabii ki. Devrede 53 sayı yiyen Ceyhan savunmasıyla birlikte. Üçüncü çeyrekte rakibine özenen İstanbul Üniversitesi tam 28 sayı yedi on dakikada ve son periyoda 73-73 girildi. Son periyotta da hızını kesmeyen iki takımın maçında 40 dakikanın sonunda skorboardda 95-95 eşitlik gözüküyordu. Galibi belirleyecek olan uzatma periyodunun sonunda gülen taraf 105-99'lık skorla ev sahibi olurken bu maçta arda kalan çok şey vardı aslında.

Bunlardan ilki konuk takımın saha içi isabet yüzdesinin 34/81, ev sahibi takımın ise 39/74 olması idi. 7 fazla top kullanıp, beş eksik basket atmış yani konuk takım. Ama şu rakamların gösterdiği bir diğer durum ise oyunda çılgın bir temponun olduğu. Bu temponun hangi takımdan kaynaklandığı zaman geçtikçe daha iyi anlayacağız tabii ki sezon genelinde. Ev sahibi takımın ribaundlarda kurduğu 44-30'luk üstünlüğe rağmen tam 19 top kaybı yapması da maçın uzatmalara gitme sebeplerinden biri olarak gözüküyor.

Ceyhan takımında 14/17 gibi yuuh dedirten bir yüzdeyle 38 sayı üreten Campbell da maçın ve haftanın en skorer oyuncusu oldu.

Beşiktaş Cola Turka: 69 - Panküp Kayseri Şekerspor: 64

Maç öncesinde rahat bir Beşiktaş Cola Turka galibiyeti bekliyordum aslında ama fena yanıldım. Sales - Dacic - Zellous üçlüsünün yanına devşirme oyuncuları Branzova Erdenay ve Melek Bouthors'u koyan siyah beyazlıların ilk beşi bu şekilde oluştu. Bir bakıma Beşiktaş Cola Turka adına sezonun kaderini belirleyecek bir durum bu. Yerli oyuncu kadrosundan ne kadar katkı alırlarsa o ölçüde şampiyonluk potasının içinde yer almayı başaracaklar.

Kayseri takımı ise Nihan Anaz ve Pınar Demirok'un yanına üç yeni transferini koyarak başladı maça. (Julie McBride - Pringle- Kasha Terry) Hareketli bir Kayseri takımı izledik ilk çeyrekte ve sürekli olarak skoru forse ettikleri ilk on dakikayı 19-24 önde tamamladılar. Beşiktaş Cola Turka'nın bu çeyrekte ürettiği 19 sayının 18'inin yabancı oyuncularından geldiğini, 1 sayının ise çeyrek sonunda faul atışında Branzova Erdenay'dan gelmiş olması da ilginç bir detay.

İkinci çeyreğe Nihan Anaz'ın üstüste bulduğu beş sayı ile başlayan ve farkı çift hanelere çıkarmayı başaran(19-29) Kayseri temsilcisi yerli oyuncularından aldığı katkı ile farkı yaratmayı başarmış oldu bu noktada. Savunma sahasında rakiplerini gözleriyle takip eden Beşiktaş Cola Turka'lı oyuncular da onların ekmeğine yağ sürmüş oldular ve ilk yirmi dakikayı 28-39 önde tamamladı konuk takım. 11 sayılık bir fark olmasına rağmen ev sahibi takımdaki biz bu maçı alırız havasını da atlamamak lazım. Gayet emindiler kendilerinden, benim gördüğüm kadarıyla. İkinci yarıya da 9-0'lık bir giriş yaparak maça yeniden ortak oldular ve maçı da 69-64 kazanmayı başardılar. Aslında bitime az bir süre kala farkı 11'e kadar çıkarmayı başarmışlardı ama son dakikalardaki hatalarla küçük de olsa bir heyecan yaşadıklarını da eklemeliyim.

Üretilen 69 siyah beyaz sayının 59'ı yabancı oyunculardan geldi, Naile'nin 8, Melek'in ve, Branzova'nın da birer sayısı var. 8/22 gibi oldukça düşük bir yüzdeyle şut kullanan Sales 26 sayı ile maçın en skorer oyuncusu oldu fakat top kullanmadaki bonkörlüğü de ilerleyen dönemde sıkıntı yaratabilir takımda. Belli ki o özgüveni almış Aziz Akkaya'dan ama takım içi dinamikler daha bir etkendir bu tarz durumlarda, bekleyip görelim bakalım. İlk hafta itibariyle beklediğim gibi buldum ben Beşiktaş Cola Turka'yı, ilk yirmi dakikada savunma yapmak istememeleri nedeniyle ufak bir heyecan yaşattılar o kadar.

Ayhan Avcı ve öğrencileri hakkında konuşmak için ise biraz erken, beklemek lazım. Potansiyelli bir takımlar ama ne ölçüde bunu kinetiğe çevirecekler, orasını zaman içinde göreceğiz hep beraber. Esra Ural 17 dakika sahada kalırken 4 sayı 3 ribaund rakamları ile oynadı. Kayseri'de takipte olacağım isim de Esra olacak sezon boyunca.

İlk haftanın maçları bu şekilde sonuçlandı. Haftaarasında Avrupa ligi maçları var, yarın da onunla alakalı bir giriş yaparız sanırım.

1 yorum:

Sarp dedi ki...

Ayhan Avcı'yı da genç oyunculara şans verdiği için bir kez daha tebirk etmek lazım. Esra da Pınar da ciddi süreler almışlar.

Zamanında Yasemen'i de 17 gibi çok genç bir yaşındayken oynatan Ayhan Hoca'ydı. Yasemen de o fırsatı çok iyi kullanmasına rağmen, ne yazık ki hala beklenen süreleri alamıyor. (Zamanında sebeplerini bol bol konuşmuştuk. Oyuncu kaynaklı da olabilir, staf kaynaklı da vs. diyerek. Tekrar girmiyorum) Hatta, zamanında Ayhan Avcı o süreleri vermiş olmasa bu kadar göz önünde olmayacaktı belki de.

Umarım, Ayhan Hoca, Ceyhun Hoca gibi genç oyunculara süre konusunda cömert davranan coachların sayısı artar.